14 ZAUJÍMAVOSTÍ O SELÉNE

Selén je stopový prvok, ktorý sa v organizme nachádza ako súčasť bielkovín. Množstvo selénu, ktoré sa nachádza v našej strave je priamo ovplyvnené množstvom selénu v pôde, v ktorej sa tieto potraviny pestovali. V našom zemepisnom pásme všeobecne platí, že v pôde je nízky výskyt selénu, a tak ho aj my prijímame v malých množstvách. Jeho koncentrácia je vyššia v potravinách pochádzajúcich z mora, a taktiež všetkých vodných nádrží, kde je selén koncentrovanejší.

selen (1)

Zaujímavosti o seléne

  • Názov tohto prvku pochádza z gréckeho slova "selene", čo znamená mesiac. Seléné bola grécka bohyňa mesiaca.
  • Prvok selén bol objavený v roku 1817.
  • Selén je dôležitý pre správne fungovanie živých organizmov, avšak vo väčších množstvách je pre tieto organizmy toxický.
  • Para orechy sú výnimočná potravina. Obsahujú veľké množstvo selénu i keď nevyrastajú v pôde, ktorá je bohatá na tento minerál. Na pokrytie denných potrieb množstva selénu pre náš organizmus, nám stačí jeden para orech.
  • Chemický prvok selén sa používa na zafarbenie a odfarbenie skla, taktiež sa používa v tlačiarňach i kopírkach a pri výrobe zariadení na solárny pohon.
  • Používa sa taktiež na výrobu pigmentov na farbenie nielen skla, ale i plastov a keramiky, Taktiež sa používa na výrobu farieb na maľovanie.
  • Selénové soli sa používajú v kozmetike na regulovanie tvorby lupín.
  • Selén funguje aj ako ochrana pred otravou ortuťou.
  • Ročne je celosvetovo vyťažených približne 2 000 ton selénu.
  • V organizme je selén dôležitý pre zdravé kĺby, srdce aj oči. Dobrým zdrojom sú orechy, cereálie, mäso, ryby i hríby.
  • Najviac selénu sa ročne vyťaží v Nemecku a najviac ho spracuje Čína.
  • Selén je pri izbovej teplote v pevnom skupenstve a topí sa pri 221°C.
  • 50% celkovej produkcie selénu sa využíva v sklárskom priemysle.
  • Ak je ľudský organizmus vystavený veľkému množstvu selénu môže to spôsobiť neurologické poruchy, lámavé nechty a vlasy. Selén má v zvýšenom množstve taktiež na organizmus karcinogénne efekty.
Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.