Jód je taktiež jeden z najdôležitejších prvkov pre ľudský organizmus. Podieľa sa na správnom fungovaní štítnej žľazy a trávení všetkých typov živín (cukry, tuky, bielkoviny). Má kladný vplyv na nervovú sústavu, a tak môže pomôcť s úľavou od stresu.
Taktiež môže zlepšiť kvalitu pokožky, vlasov a nechtov. Taktiež sa podieľa na správnom fungovaní tráviacej sústavy. Jód má narozdiel od iných minerálov v tele veľmi dobrú vstrebateľnosť, telo dokáže z prijatého množstva spracovať takmer 100%. 75% z celkového množstva jódu v tele nájdeme v štítnej žľaze.
Funkcie jódu v organizme
- jód reguluje rýchlosť trávenia/metabolizmu
- podieľa sa na správnom vývine organizmu
- chráni telo pred hromadením cholesterolu
- podieľa sa na spaľovaní nadbytočného tuku
- zlepšuje kvalitu pokožky, vlasov, nechtov a zubov
- poskytje úľavu od stresu
- podieľa sa na celkovom telesnom i psychickom zdraví
Dopĺňanie jódu do tela
Odporúčaná denná dávka jódu je pre dospelých 100-200 µg. Pre tehotné ženy a dojčiace matky sa odporúčaná denná dávka pohybuje v rozmedzí od 150 do 260 µg.
V potravinách môžeme jód nájsť napríklad v morských plodoch, ich konzumáciou 2x do týždňa si telo dokáže vytvoriť dostatočné zásoby jódu.
Medzi rastlinné zdroje jódu patría napríklad:
Ovocie:
- černice
- čerešne
- maliny
- broskyne
- čierne i červené ríbezle
- hrozno
- jablká
Zelenina:
- brokolica
- kaleráb
- kapusta
- zemiaky
- mrkva
Pri tepelnej úprave sa však obsah jódu v jedle podstatne znižuje, varením až 60% a grilovaním 20%. Preto je ideálne väčšinu tejto zeleniny a ovocia konzumovať v surovom stave.
Deficit jódu
Ak trpí organizmus nedostatkom jódu počas rastu a celkového fyzického i mentálneho vývinu, jedinec môže trpieť mentálnou retardáciou alebo poruchami rastu.
Prejavmi nižšieho množstva jódu v tele môže byť napríklad:
- zrýchlené bitie srdca
- zápcha
- únava, nervozita a podráždenosť
- silná menštruácia
- slabá obranyschopnosť organizmu pred infekciami
- studené končatiny
- suchá pokožka
Okrem nedostatku jódu si však treba dávať pozor aj na prebytok jódu v organizme. Prebytok jódu môžeme nájsť napríklad v údeninách s vysokým obsahom soli, polotovaroch a jedlách z fast foodov, ale taktiež sa treba vyvarovať každodennej konzumácii morských rias.
Nadbytok jódu môže spôsobiť zvýšenú činnosť štítnej žľazy.