ÚČINKY A UŽÍVANIE VITAMÍNU P

Ako už ste sa mohli dočítať v našom predošlom článku, vitamín P je komplex vytvorený z 2000 látok. Tieto látky sú bioflavonoidy a flavonoidy. Náš organizmus si tieto látky nedokáže sám vyrobiť a preto sú spolu považované za vitamín. Vitamín P  patrí medzi menej známe vitamíny, avšak kvôli svojim mnohým benefitom stále získava na popularite. Dokáže totižto pomôcť pri liečbe a prevencii mnohých chorôb.

ucinky-p-clanok (1)

Funkcie vitamínu P

  • podieľa sa na kvalite a pevnosti cievnych stien (kŕčové žily, vznik opuchov, modrín a podliatin)
  • zastavuje krvácanie ďasien a urýchľuje ich hojenie
  • zlepšuje obranyschopnosť organizmu pred infekciami 
  • redukuje zlý cholesterol a množstvo tukov v krvi 
  • pomáha redukovať žalúdočné vredy a hemoroidy
  • má výrazne antioxidačné schopnosti (zbavuje telo voľných radikálov)
  • podporuje schopnosť tela využívať vitamín C
  • má výrazné protizápalové účinky
  • pomáha udržiavať zdravé kosti a zuby

 

Nedostatok vitamínu P

Pravdepodobnosť, že budete trpieť nedostatkom vitamínu P je už v dnešnej dobe veľmi malá. Nachádza sa totižto v mnohých bežne dostupných potravinách ako napríklad:

  • červené víno
  • zelený a čierny čaj
  • káva a kakao
  • všetko ovocie a zelenina

Tieto potraviny sa odporúča konzumovať v surovom stave, keďže vitamín P sa z potravín teplom vytráca. Rizikové skupiny pre nedostatok vitamínu P sú najmä fajčiari, ženy užívajúce antikoncepciu alebo ľudí užívajúcich acylpyrín a lieky na spanie.

 

Deficit vitamínu P sa môže prejaviť napríklad ľahkým tvorením modrín alebo krvácanie z nosa, neobvyklým opuchom po nárazom a slabou imunitou. Tento deficit však nie je život ohrozujúci. 

ucinky-p-clanok

Vitamín P v citrusoch a mŕtvica

Jedna štúdia objavila, že u ľudí, ktorí mali stravu bohatú na citrusy je riziko mozgovej príhody až o 31% nižšia ako u ľudí, ktorí konzumovali viacero druhov ovocia. Najviac benefitujúcich látok má v sebe dužina, a tak je dôležité, aby ste túto časť ovocia neodstraňovali. 

 

Zdravé srdce vďaka čaju a kakau

Tchajwanská štúdia ukázala, že ľudia ktorí denne vypili približne 2 šálky zeleného alebo čierneho čaju majú pružnejšie a tým pádom zdravšie tepny. V prípade, že máte menej pružné alebo tuhé tepny, ste vo väčšom riziku srdcového záchvatu, mŕtvice a aj demencie. 

 

Modrá a červená zelenina pre zdravie

Ovocie a zelenina červenej, fialovej a modrej farby ako napríklad:

  • čučoriedky a maliny
  • jahody 
  • slivky
  • hrozno
  • baklažán
  • červená kapusta

obsahujú látku z komplexu vitamínu P, ktorá sa volá antokyanín. Práve antokyaníny majú schopnosť znižovať vysoký krvný tlak a majú taktiež antidiabetické účinky.