Ako už ste sa mohli dočítať v našom predošlom článku, vitamín P je komplex vytvorený z 2000 látok. Tieto látky sú bioflavonoidy a flavonoidy. Náš organizmus si tieto látky nedokáže sám vyrobiť a preto sú spolu považované za vitamín. Vitamín P patrí medzi menej známe vitamíny, avšak kvôli svojim mnohým benefitom stále získava na popularite. Dokáže totižto pomôcť pri liečbe a prevencii mnohých chorôb.
Funkcie vitamínu P
- podieľa sa na kvalite a pevnosti cievnych stien (kŕčové žily, vznik opuchov, modrín a podliatin)
- zastavuje krvácanie ďasien a urýchľuje ich hojenie
- zlepšuje obranyschopnosť organizmu pred infekciami
- redukuje zlý cholesterol a množstvo tukov v krvi
- pomáha redukovať žalúdočné vredy a hemoroidy
- má výrazne antioxidačné schopnosti (zbavuje telo voľných radikálov)
- podporuje schopnosť tela využívať vitamín C
- má výrazné protizápalové účinky
- pomáha udržiavať zdravé kosti a zuby
Nedostatok vitamínu P
Pravdepodobnosť, že budete trpieť nedostatkom vitamínu P je už v dnešnej dobe veľmi malá. Nachádza sa totižto v mnohých bežne dostupných potravinách ako napríklad:
- červené víno
- zelený a čierny čaj
- káva a kakao
- všetko ovocie a zelenina
Tieto potraviny sa odporúča konzumovať v surovom stave, keďže vitamín P sa z potravín teplom vytráca. Rizikové skupiny pre nedostatok vitamínu P sú najmä fajčiari, ženy užívajúce antikoncepciu alebo ľudí užívajúcich acylpyrín a lieky na spanie.
Deficit vitamínu P sa môže prejaviť napríklad ľahkým tvorením modrín alebo krvácanie z nosa, neobvyklým opuchom po nárazom a slabou imunitou. Tento deficit však nie je život ohrozujúci.
Vitamín P v citrusoch a mŕtvica
Jedna štúdia objavila, že u ľudí, ktorí mali stravu bohatú na citrusy je riziko mozgovej príhody až o 31% nižšia ako u ľudí, ktorí konzumovali viacero druhov ovocia. Najviac benefitujúcich látok má v sebe dužina, a tak je dôležité, aby ste túto časť ovocia neodstraňovali.
Zdravé srdce vďaka čaju a kakau
Tchajwanská štúdia ukázala, že ľudia ktorí denne vypili približne 2 šálky zeleného alebo čierneho čaju majú pružnejšie a tým pádom zdravšie tepny. V prípade, že máte menej pružné alebo tuhé tepny, ste vo väčšom riziku srdcového záchvatu, mŕtvice a aj demencie.
Modrá a červená zelenina pre zdravie
Ovocie a zelenina červenej, fialovej a modrej farby ako napríklad:
- čučoriedky a maliny
- jahody
- slivky
- hrozno
- baklažán
- červená kapusta
obsahujú látku z komplexu vitamínu P, ktorá sa volá antokyanín. Práve antokyaníny majú schopnosť znižovať vysoký krvný tlak a majú taktiež antidiabetické účinky.