ČO JE TO VITAMÍN E?

Vitamín E je rozpustný v tukoch a telo si ho vie v malých množstvách ukladať, a to konkrétne v svaloch, tuku a pečeni. Je to taktiež najvýznamnejší antioxidant v tele. Podieľa sa na ochrane buniek pred rozkladom a udržiava ich celkovú kvalitu, preto je často spomínaný pri obnove buniek a udržiavaní mladistvého vzhľadu. Práve preto môžeme vidieť vitamín E ako prídavok v rôznych krémoch a pleťových prípravkoch.

Taktiež bojuje s únavou a zlepšuje fyzickú výkonnosť. Vitamín E pomáha aj pri urýchľovaní procesu hojenia a celkovo prináša pri kožných problémoch úľavu a zlepšenie stavu. Taktiež môžeme vďaka nemu predísť srdcovo-cievnym chorobám a rakovine.

E-clanok (1)

Odkiaľ vitamín E čerpať

Dopĺňať vitamín E do tela pomocou stravy vôbec nie je náročné. Nachádza sa v mnohých potravinách. Jeho zásoby vo vašom orgnizme môže ovplyvniť napríklad fajčenie, zlá životospráva alebo opaľovanie. Dopĺňať ho môžete okrem stravy aj výživovými doplnkami, ideálne takými s prírodným pôvodom. Odporúčná denná dávka vitamínu E je 10 mg/deň a fajčiarom sa odporúča túto dávku zdvojnásobiť. 

Rastlinné potraviny s obsahom vitamínu E:

  • špenát, brokolica, kel, avokádo
  • kiwi, mango
  • lieskovce, mandle, pistácie, arašídy
  • slnečnicový, sójový a argánový olej

 

E-clanok

Živočíšne potraviny s obsahom vitamínu E:

  • ryby 
  • morské plody

 

Na množstvo skonzumovaného vitamínu E si dávajte pozor najmä ak trpíte slabou zrážanlivosťou krvi, pretože vitamín E tento proces ešte spomaľuje, a tak môže spôsobiť zvýšené krvácanie. Konzumácia tohto vitamínu sa taktiež neodporúča pacientom, ktorí podstupujú chemoterapiu alebo rádioterapiu.

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.