Vitamín P zastáva dôležitú rolu pri detoxikácii organizmu a taktiež podporuje elasticitu a priepustnosť ciev. Vitamín P je názov pre komplex takmer 20 000 látok, ktoré sa volajú flavonoidy a bioflavonoidy. Medzi tie najvýznamnejšie patria citrín, rutín, hesperidín, quercetín a eriodicytol. Vitamín P vorí v kombinácii s vitamínom C veľmi silnú bariéru pred baktériami a chorobami., spolu sa stávajú veľmi účinným naturálnym antioxidantom.
Táto skupina zdraviu prospešných látok sa v tele sama netvorí, a tak je potrebné ich do tela pravidelne dopĺňať a to buď stravou alebo výživovými doplnkami.
Kde nájdeme vitamín P
Medzi potraviny s najvyšším obsahom tejto skupiny látok patria:
- červené víno
- zelený a čierny čaj
- káva a kakao
- orechy
- strukoviny
- cibuľa a cesnak
- všetko ovocie a zelenina
Vitamín P je rozpustný vo vode a preto sa jeho obsah v týchto potravinách varením zňižuje alebo až stráca. Preto je ideálne tieto potraviny konzumovať v surovom stave.
Hodnotu vitamínu P v rastlinnom jedle zistíte podľa jeho farby, čím je farba intenzívnejšia tým viac flavonoidov, teda vitamínu P obsahuje. Intenzita farby často spracovaním a konzervovaním klesá, a tým logicky klesá aj obsah vitamínu P.
Účinky a deficit vitamínu P
Vitamín P sa nachádza vo veľkom množstve potravín a preto je jeho nedostatok len zriedkavý a dokonca nie je pre telo nepostrádateľný. Prináša nám však mnoho benefitov a aj preto si skúste dať záležať na jeho dostatočnom príjme.
Podobne ako vitamín C je P výborným prírodným antioxidantom. Pomáha zbavovať telo toxínov a baktérií, pomáha tak predchádzať poškodeniu buniek a DNA a zvyšuje odolnosť voči infekciám. Taktiež spevňuje cievne steny a zlepšuje ich elasticitu a vďaka svojmu antialergickému a antibakteriálemu efektu pomáha bojovať proti alergiám a problémom s dýchacími cestami.