Príjem vitamínu D u vegánov

Vitamín D prijímame zo slnka, z potravy alebo prostredníctvom suplementov (doplnkov výživy). Ak však patríte medzi vegánov, máte to s “déčkom” trochu horšie. Vegáni patria medzi skupinu ľudí, u ktorej sa často vyskytuje nedostatok vitamínu D, čo môže spôsobovať rôzne zdravotné ťažkosti ako sú napríklad rachitída, osteoporóza, či infekcie dýchacích ciest - Viac sa o deficite "déčka" môžete dočítať tu.

Predpoklad príčiny deficitu vitamínu D u vegánov je v spôsobe stravovania. 

 

Prírodných potravinových zdrojov “déčka” je obmedzené množstvo a zároveň sa tam nachádza veľa takých jedál, ktoré do jedálnička vegána ani náhodou nepatria (napríklad ryby a vajíčkové žĺtka). Dnešný svet je ale plný možností, a predsa sa tu niečo nájde, čo zasýti vegána a zároveň ho obohatí o vitamín D. Ktoré potraviny to sú?

Huby

Huby sú jednou z mála potravín, ktoré prirodzene obsahujú vitamín D. Konkrétne obsahujú vitamín D2, ktorý je síce oproti vitamínu D3 menej účinný, no stále zvyšuje hladinu vitamínu D.

Dôležité je pri výbere venovať pozornosť pestovaniu. Huby pestované v tme nemusia byť tak efektívne, ako tie, ktoré sú pri pestovaní vystavené ultrafialovému svetlu. Huby, vypestované pri ultrafialovom svetle, obsahujú asi 450 IU na 100 gramov porcie.

Cereálie a ovsené vločky

Cereálie a ovsené vločky síce neobsahujú vitamín D prirodzene, no môže byť do nich aspoň dodatočne pridaný. Množstvo “déčka” v týchto potravinách je uvádzané v informáciách o výživovej hodnote. Najčastejšie obsahujú 8 až 100 IU na jednu porciu.

Mandľové a ryžové mlieka

Vegáni môžu vitamín D prijať aj prostredníctvom mandľových alebo ryžových mliek, do ktorých je často pridávaný. Obsahujú okolo 96 IU na jednu porciu.

Okrem vitamínu D sú obohatené o ďalšie výživné látky. Mandľové mlieko obsahuje vápnik a ryžové vitamín A a vitamín B-12.

“Déčko” je často pridávané aj do ďalších potravín, ktoré môžu byť vhodné aj pre vegánov, preto je vhodné čítať si informácie na obaloch.

Výživové doplnky

V prípade, že neprijímate vitamínu D zo slnka a z potravín dostatok, stále je tu možnosť prijať ho prostredníctvom výživových doplnkov, ktorých je na trhu nespočetne. Optimálna denná dávka vitamínu D je asi 2 000 IU, no závisí to od veku a iných faktorov, preto je vhodné poradiť sa pri dávkovaní s lekárom.